Anja Linder

Anja Linder komt uit een kunstenaarsfamilie. Op 9 jarige leeftijd begon zij met het bespelen van de harp. Zij studeerde aan het conservatorium in Straatsburg bij harpist Pierre-Michel Vigneau. Zij won de eerste prijs op de internationale kamermuziekcompetitie in Arles in 1999, samen met sopraan Nathalie Gaudefroy.

In juli 2001 vond er een groot drama plaats. Anja bezocht een concert in een kasteeltuin in Straatsburg. Het werd plotseling noodweer en een grote 40 meter hoge plataan viel om in het publiek. Anja werd ook getroffen en is daarbij verlamd geraakt aan haar beide benen. Haar wereld stortte in toen ze besefte dat ze geen pedaalharp meer kon spelen. Er volgde een lange revalidatie periode. Ze kreeg adviezen die ze helemaal niet wilde horen, zoals ‘”je moet maar ander werk zoeken” en “je moet maar een ander instrument gaan bespelen”. Zij ging tegen alle adviezen in en vocht ervoor om toch weer te kunnen spelen. Zij heeft hulp gekregen van Jean Marie Paterne en Marc Lamoureux. Samen hebben zij een automatische harp bedacht waardoor ze toch weer kon spelen. Het ontwikkelingsproces heeft twee jaar geduurd en ze zijn diverse moeilijkheden tegen gekomen. Maar uiteindelijk was het resultaat zeer bevredigend. Het is een electro pneumatische harp geworden die bestuurd wordt door een computer: de Anjamatic.

In 2010 werd Anja bekroond door de prestigieuze stichting “Banque Populaire”, en dat maakte haar tot één van de favorieten op het kamermuziek festival “Musicales de Bagatelle”. Met de expressiviteit van haar spel, haar stralende persoonlijkheid en haar uitzonderlijke carrière, is Anja Linder één van de meest charismatische en populaire harpisten van haar generatie.

De foto is gemaakt door Fiona Torre.